Dünyanın En Büyük Silah İthalatçıları Nükleer Güçleri İçeriyor

Yazar: Thalif Deen

NEW YORK (IDN) — Son beş yılda Avrupa, Doğu Asya ve Okyanusya'nın silah ithalatında yaşanan önemli artış, bocalayan bir dünya ekonomisi veya iki yıllık pandemik karantinada yılmadan yükselen bir trend olan küresel silah satışlarındaki sürekli keskin artışı yeniden doğruladı.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından 14 Mart'ta yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, Asya ve Okyanusya, 2017–2021 döneminde küresel transferlerin yüzde 43'ünü alarak büyük silahların en büyük ithalatçı bölgesi olarak kalmaya devam etti.

Bölgedeki altı devlet (Hindistan, Avustralya, Çin, Güney Kore, Pakistan ve Japonya), dünyanın en büyük 10 ithalatçısı arasında yer aldı.

SIPRI Silah Transferi Programı Kıdemli Araştırmacısı Siemon T. Wezeman, "Çin ile Asya ve Okyanusya'daki birçok devlet arasındaki gerilim, bölgedeki silah ithalatının ana itici gücüdür" dedi.

"Bu gerilimler, ABD'nin bölgeye silah transferinde de önemli bir faktördür. Silah ihracatları ABD'nin Çin'e yönelik dış politikasının önemli bir unsuru olduğu için ABD, Asya ve Okyanusya'nın en büyük tedarikçisi olmaya devam ediyor"

Dünyanın dokuz nükleer gücünden dördü Asya'da: Hindistan, Pakistan, Çin ve Kuzey Kore; geri kalan beşi ise İsrail (Orta Doğu'da) ile birlikte İngiltere, ABD, Fransa ve Rusya'yı içeriyor.

Paradoksal olarak, beş büyük nükleer güç olan İngiltere, ABD, Fransa, Çin ve Rusya aynı zamanda birincil görevi uluslararası barış ve güvenliğin korunması olan BM Güvenlik Konseyi'nin veto hakkına sahip beş daimi üyesidir (5 Daimi Üye).

Ancak bu yetkinin uygulanması büyük ölçüde hepsi tepeden tırnağa nükleer silahlarla ve ayrıca savaş uçakları, savaş helikopterleri, insansız hava araçları, füzeler, savaş gemileri, muharebe tankları, zırhlı personel taşıyıcıları ve ağır toplar dahil olmak üzere devasa konvansiyonel silah cephaneleriyle donanmış durumda olan 5 Daimi Üyenin elindedir.

SIPRI'nin en son küresel silah ihracat ve ithalatı raporu, mevcut silahlanma, silahsızlanma ve uluslararası güvenliği değerlendiren SIPRI Yıllığı 2021'in bulgularından yaklaşık altı ay sonra geldi. 2020 yılında nükleer savaş başlığı sayısındaki genel düşüşe rağmen, daha fazlasının operasyonel güçlerle konuşlandırılmış olması önemli bir bulgudur.

SIPRI'nin Nükleer Silahsızlanma, Silahların Kontrolü ve Yayılmayı Önleme Programı'nda Kıdemli Araştırma Görevlisi ve Amerikan Bilim Adamları Federasyonu'ndaki (FAS) Nükleer Bilgi Projesi Direktörü Hans M. Kristensen, "Küresel askeri stoklardaki toplam savaş başlığı sayısı artık artıyor gibi görünüyor; bu, soğuk savaşın sona ermesinden bu yana küresel nükleer cephaneleri karakterize eden düşüş eğiliminin durduğunun endişe verici bir işareti" dedi.

"Yeni BAŞLANGICIN Şubat ayında Rusya ve ABD tarafından son dakika uzatılması… Bir rahatlamaydı, ancak nükleer süper güçler arasında ek ikili nükleer silah kontrolü beklentileri zayıf kalıyor."

SIPRI Yıllığı 2021'e göre, Rusya ve ABD birlikte küresel nükleer silahların yüzde 90'ından fazlasına sahip. Her ikisinin de nükleer savaş başlıklarını, füze ve uçak dağıtım sistemlerini ve üretim tesislerini değiştirmek ve modernize etmek için devam eden kapsamlı ve pahalı programları bulunuyor.

Kristensen, "Hem Rusya hem de ABD, ulusal güvenlik stratejilerinde nükleer silahlara atfettikleri önemi artırıyor gibi görünüyor" dedi.

Diğer yedi ülke nükleer silahlı devlet de ya yeni silah sistemleri geliştiriyor ya da konuşlandırıyor veya bunu yapma niyetlerini açıklıyorlar. İngiltere'nin 2021'in başlarında yayınlanan "Entegre Güvenlik, Savunma, Kalkınma ve Dış Politika İncelemesi", ülkenin nükleer cephaneliğini azaltma politikasını tersine çevirdi ve nükleer silahlar için planlanan tavanını 180'den 260'a yükseltti.

Çin, nükleer silah envanterinde önemli bir modernizasyon ve genişlemenin ortasında  bulunuyor ve Hindistan ve Pakistan da nükleer cephaneliklerini genişletiyor gibi görünüyor.

Wezeman, IDN'ye, Asya'nın en büyük silah ithalatına sahip bölge olduğunu söyledi ve "bölgenin büyüklüğü düşünüldüğünde bu pek şaşırtıcı değil". Orta Doğu, alan olarak çok daha küçük bir bölge ve daha önemli bir nüfus olmasına rağmen ikinci sırada yer aldı.

Bölgedeki birçok ülkede devam eden veya düzenli çatışmalar ve derinden yerleşik tehdit algılarının yüksek silah talebini beslediğine dikkat çekti.

"Gelişmiş bir silah endüstrisine sahip olan İsrail bile, bölgedeki diğer devletler şöyle dursun, kendi silah talebini bile karşılayamaz."

Bölgedeki petrol zengini ülkelerin, yurt dışından önemli miktarda silah satın alma araçlarına sahip olduğunu, diğer bazı devletlerin silah ithalatlarının bir kısmını finanse etmeye istekli devletlerle iyi ilişkileri olduğunu iddia etti.

Başta Türkiye, BAE ve Suudi Arabistan olmak üzere birçok ülkede ulusal silah endüstrileri kurma çabaları devam ediyor, ancak bölgeye silah ihracatında büyük değişikliklere yol açabilmek için daha çok yol katedilmeli” dedi.

Wezeman, bu arada, küresel silah transferlerindeki küçük düşüşün bölgesel trendler arasındaki büyük farklılıkları maskelediğini söyledi.

"Güney Amerika silah ithalatının son 50 yılın en düşük seviyesine ulaşması gibi bazı olumlu gelişmeler olurken Avrupa, Doğu Asya, Okyanusya ve Orta Doğu gibi yerlere silah ithalatının artması veya yüksek oranlarda devam etmesi endişe verici silahlanma artışına katkıda bulundu. "

SIPRI raporuna göre, Orta Doğu ülkeleri 2017–2021 yılları arasında 2012–2016 yıllarına göre yüzde 2,8 daha fazla silah ithal etti. Bunu, 2007–2011 ve 2012–2016 yılları arasında bölgeye yapılan silah ithalatında yüzde 86'lık bir artış izledi.

Yemen'deki çatışmanın devam etmesi ve İran ile bölgede bulunan diğer devletler arasındaki tansiyonun yüksek seyretmesi sebebiyle Körfez'deki güvenlik gelişmelerinde silah ithalatı önemli bir rol oynamıştır.

Hindistan'dan sonra dünyanın en büyük ikinci silah ithalatçısı olan Suudi Arabistan'ın silah ithalatı 2012–2016 ve 2017–2021 yılları arasında yüzde 27 arttı.

Katar'ın silah ithalatı yüzde 227 artarak kendisini en büyük 22. silah ithalatçısından 6. en büyük silah ithalatçısı konumuna getirdi. Buna karşılık, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) silah ithalatı 2012–2016 ve 2017–2021 yılları arasında yüzde 41 daralarak, BAE'yi dünyanın en büyük 3. silah ithalatçısından 9. en büyük silah ithalatçısı konumuna getirdi.

SIPRI, üç eyaletin ve Kuveyt'in önümüzdeki yıllarda teslim edilmesi planlanan büyük silahlar için büyük siparişler verdiğini söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali petrol fiyatlarını etkilemeye devam ediyor ve ABD'deki ortalama normal gaz fiyatlarını geçen yıl 2,50$'dan galon başına 4,33$'ın üzerine çıkarıyor.

Wezeman, IDN'ye verdiği demeçte, ABD'nin Rus petrol ithalatına getirdiği yasağın tetiklediği petrol fiyatlarında öngörülen olağanüstü artışın Suudi Arabistan, BAE, Katar ve Kuveyt gibi ülkelerin silah alımlarında daha fazla artışa yol açıp açmayacağını sordu. Bu ülkelerin her biri, önümüzdeki yıllarda planlanan teslimatlarla birlikte, büyük silahlar için şimdiden önemli siparişler aldı.

"Petrol fiyatlarındaki artış ve dolayısıyla hükümet gelirindeki artış, potansiyel olarak daha fazla silah tedarikini kolaylaştıracak" dedi.

Bununla birlikte, "Bu tür siparişlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini belirlemek için çok erken ve gerçekleşirse en azından Avrupa'nın silah talebinin artması muhtemel olduğunda ve mevcut silah üretim hatlarının üretimi sınırlı olduğunda, somut teslimatların gerçekleşmesi birkaç yıl alacaktır".

Bu arada, 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna ile savaş halinde olan Rusya, 2017–2021 yılları arasındaki tüm büyük silah ihracatının yüzde 19'unu oluşturdu. Ancak 2012–2016 ve 2017–2021 yılları arasında ihracatının yüzde 26 azaldığını gördü.

Rusya'nın silah ihracatındaki genel düşüş, neredeyse tamamen iki alıcıya, yani Hindistan ve Vietnam'a yapılan silah teslimatlarındaki düşüşten kaynaklandı. Bununla birlikte, önümüzdeki yıllarda Rusya'dan Hindistan'a birkaç büyük silah teslimatı bekleniyor. [IDN-InDepthNews — 14 Mart 2022]

Thalif Deen, Savunma Pazarlama Hizmetlerinde Yabancı Askeri Piyasalar eski Direktörü, Forecast International'ın Kıdemli Savunma Analisti ve ABD'deki Jane's Information Group'un Ortadoğu/Afrika askeri editörüdür.

Fotoğraf: Üretimi İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya'daki üreticilere lisanslı Sikorsky HSS-2 Sea King ABD helikopteri.  Katkıda bulunan: ABD Donanması

IDN, kar amacı gütmeyen International Press Syndicate'in amiral gemisi ajansıdır.