Sculpture at UN Headquarters in New York depicts St. George slaying a dragon created from fragments of nuclear missiles. Credit: UN Photo/Manuel Elías

Dr. J. Enkhsaikhan tarafından

Yazar, Blue Banner STK'sının Başkanı ve Moğolistan'ın Birleşmiş Milletler Eski Daimi Temsilcisidir.

ULAANBAATAR, MOĞOLİSTAN | 28 Şubat 2024 (IDN) - Jeopolitik gerilimlerin, çatışmaların ve nükleer silah kullanım risklerinin artmasına rağmen veya belki de bu nedenle, nükleer silahsızlanmanın durumuna bakmanın ve bunu pratik olarak teşvik etmek için ne yapılması gerektiğini düşünmenin tam zamanıdır.

Nükleer silahların azaltılmasına ilişkin ABD-Rusya görüşmeleri durma noktasına gelmiştir. Nükleer silahlanmanın azaltılmasına ilişkin daha önceki anlaşmalardan bazıları taraflardan biri ya da diğeri tarafından feshedilmiş ya da geri çekilmiştir. Stratejik nükleer füze rampalarının sayısının yarıya indirilmesini öngören New START anlaşması "askıya alınmıştır" ve uzatılmadığı ya da yeni bir anlaşma ile değiştirilmediği takdirde iki yıldan kısa bir süre içinde sona erecektir.

Ukrayna'daki savaş nedeniyle nükleer silahların yaklaşık %90'ına sahip olan ABD-Rusya ilişkileri açıkça düşmanca bir hal almıştır ve ikili nükleer silah azaltma görüşmelerinin yakın gelecekte yeniden başlayacağına dair çok az umut vardır. Nükleer silah sahibi beş devletin (P5) nükleer silahlarını azaltmaya yönelik çok taraflı görüşmelerinin yakın gelecekte başlaması ihtimali de bulunmamaktadır.

Daha geniş ölçekte, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) hükümlerinin uygulanmasına yönelik herhangi bir anlaşmaya varılmamıştır. Daha önceki konferanslarda varılan esaslı anlaşmalar tam olarak uygulanmamışken, 2015 ve 2022 gözden geçirme konferansları nihai belgeler üzerinde anlaşmaya varılmadan sona ermiştir.

Giderek daha fazla birbirine bağlanan ve küreselleşen dünyada, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi artık sadece P5'in değil tüm dünyanın meselesi haline gelmiştir. Aslında tüm devletler barışçıl ve istikrarlı bir dünyanın ortak koruyucuları haline gelmektedir. Bu nedenle, barış ve istikrardan faydalanan tüm devletlerin, karşılaştırmalı üstünlüklerine dayanarak aynı zamanda buna katkıda bulunmalarının zamanı gelmiştir.

Doktrinel bir değişikliğe ihtiyaç var

Dünya hızla değişiyor. Ancak P5, dar çıkarlarının bilincinde olarak bu değişimlere tepki vermekte ve nükleer doktrin ve politikalarında gerekli düzenlemeleri yapmakta isteksiz davranmaktadır. Eski ABD Savunma Bakanı William Perry'nin 2020 tarihli "The Button" adlı kitabında itiraf ettiği gibi, ABD'nin nükleer silah politikası eskimiş ve tehlikeli hale gelmiştir. P5, at gözlüğü takmış atlar gibi, güvenlik doktrinlerinde ve politikalarında uygun ayarlamalar yapılmasını gerektiren teknolojik gelişmelerdeki muazzam değişiklikleri görmüyor ya da görmek ve tepki vermek istemiyor. P5, politikalarında nükleer silahların rolünü sınırlandırmak yerine, konvansiyonel çatışmalarda ve hatta nükleer silah sahibi olmayan devletlere (NWSs) karşı da dahil olmak üzere olası kullanımlarının listesini arttırarak bu tür silahların kullanım eşiğini bile düşürmektedir.

Tüm bunlar nükleer silahlanma yarışını kışkırtmaktadır. En son teknolojilerin devreye girmesiyle silahlanma yarışı yakında 1967 anlaşmasını ihlal ederek uzaya, siber ya da dijital alemlere ulaşabilir ve tüm yıkıcı sonuçları öngörülemez hale gelebilir. Dolayısıyla şu anda ihtiyaç duyulan şey, mantıksal olarak yatay ve dikey nükleer yayılmalara yol açan ve dolayısıyla küresel hayatta kalma meselesi temelde tehlikedeyken nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve silahsızlanmanın temelini zayıflatan nükleer caydırıcılık politikasında doktrinsel bir değişikliktir.

Caydırıcılık politikası, savunucusunun zararına kendi güvenliğini güçlendirmek doğal olarak ikincisini karşı adımlar atmaya kışkırtır. Nükleer caydırıcılık da bu konuda bir istisna değildir. Bu güvenlik ikilemi, dünyayı nükleer felaketin eşiğine getiren bir kısır döngüye yol açmaktadır. Bu nedenle nükleer caydırıcılık doktrininin yerini kışkırtıcı olmayan bir doktrine, yani nükleer silah tehdidini veya kullanımını yasaklayan ortak bir güvenlik doktrinine bırakması gerekmektedir. Bu doktrin, tüm ulusların güvenlik ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak genel güvenliği teşvik eder ve çatışmaların çözümüne, müzakerelere ve uluslararası hukukun güçlendirilmesine önem verir.

Kısacası nükleer olmayan güvenliği teşvik etmektedir ki bu da içerik olarak P5 liderlerinin de dahil olduğu G20 liderlerinin nükleer silah tehdidi veya kullanımının kabul edilemez olduğuna dair 2023 Bali Deklarasyonu ile örtüşmektedir.

Gelişimi teşvik etmek

Bu karamsar arka plana karşın, olumlu ve ilham verici bir gelişme, benzer düşünen UAÖ'lerin nükleer silahların yasal olarak yasaklanması ve bu silahların damgalanması, gayrimeşrulaştırılması ve ortadan kaldırılması sürecinin başlatılması çağrısı olmuştur. Böylece, 2013-2014 yıllarında nükleer silah kullanımının insani sonuçları üzerine düzenlenen üç uluslararası konferansın sonuçlarına dayanarak, ICAN ve diğer uluslararası STK'ların desteği ve işbirliğiyle 125 devlet, nükleer silahların nihai olarak ortadan kaldırılmasına yönelik bir adım olarak yasaklanması çağrısında bulunmuştur.

Nükleer silah sahibi devletlerin ve müttefiklerinin isteksizliğine ve boykotuna rağmen, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ilk kez nükleer silahların yasaklanmasına ilişkin bir Birleşmiş Milletler konferansına yetki vermiş ve ev sahipliği yapmıştır. 2017 yılında nükleer silahların yasaklanmasına ilişkin Antlaşma (TPNW) kabul edilmiştir. Nükleer silah faaliyetlerine ilişkin kapsamlı bir dizi yasağı detaylandıran antlaşma 2021 yılında yürürlüğe girmiştir. Antlaşma, sadece bu tür silahların yayılmasını yasaklamakla kalmayıp aynı zamanda nükleer silahsızlanma hedeflerine de katkıda bulunarak NPT'yi tamamlamaktadır. Bu yazının kaleme alındığı tarih itibariyle 70 devlet bu anlaşmayı onaylamış ve 93 devlet de imzalamıştır. Nükleer silahsızlanma alanındaki bu olumlu adımın, NNWS'ler tarafından daha fazla desteklenmesi ve güçlendirilmesi, böylece neredeyse evrensel hale getirilmesi ve nükleer silahsızlanmaya katkıda bulunması gerekmektedir.

TPNW "olgusunun" yanı sıra, her ne kadar zor ve karmaşık olsalar da, alınabilecek ve alınması gereken başka çok taraflı tedbirler de vardır. Örneğin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun silahsızlanmaya ayrılmış dördüncü özel oturumunun (SSOD-IV) toplanması ve bu oturuma sadece P5 ve müttefiklerinin değil diğer dört nükleer silah sahibi devletin de Birleşmiş Milletler üyesi olarak katılması gerekmektedir.

Özel oturumda, CD veya CTBT'nin yürürlüğe girmesinden başlayarak, uluslararası silahsızlanma mekanizmasının etkisizliğinin nedenleri ciddi bir şekilde tartışılmalı, uluslararası STK'ların ve koalisyonlarının rolü, benzer düşünen devletlerin rolü ve kara mayınları, misket bombaları ve şimdi de nükleer silahları yasaklayan uluslararası normların kabul edilmesini sağlayan sivil toplum ortaklıkları tanınmalı ve desteklenmelidir.

Nükleer silahlar küresel hayatta kalma ile bağlantılı olduğundan, belki de NNWS'lerin çıkarları ve onlarla istişare, ticaret ve kalkınma konularındaki uluslararası görüşmelerde olduğu gibi, nükleer silahlarla bağlantılı çok taraflı müzakere forumlarında, en az gelişmiş, karayla çevrili ve gelişmekte olan ada devletleri de dahil olmak üzere gelişmekte olan devletlerin çıkarlarını yansıtması beklenen bir zorunluluk haline gelmelidir. İlk kullanım dışı ve tek amaçlı kullanım konularının daha fazla gecikmeden ele alınması gerekmektedir.  

İhtiyaç duyulan diğer önlemler

ABD-Rusya silahsızlanma görüşmelerindeki mevcut zorluklar bölgesel tedbirleri engellememeli ya da raydan çıkarmamalıdır. Örneğin, kapsayıcı hale getirilmesi gereken bölgesel NWFZ'lerin kurulması gibi. Aksi takdirde, coğrafi konumları nedeniyle ya da geçerli hukuki veya siyasi nedenlerle münferit devletler rejimin bir parçası olamazlar zira mevcut DDSB tanımı sadece "ilgili bölge devletleri tarafından üzerinde mutabık kalınan düzenlemeler temelinde" kurulmuş olanları tanımaktadır.

Bununla birlikte, küçük ada devletleri ve tarafsız devletler de dahil olmak üzere yaklaşık iki düzine devlet, NWFZ'lerin mevcut tanımı nedeniyle bu bölgelerin bir parçası olamamakta, kör noktalar ve gri alanlar yaratmakta ve böylece nükleer silahlardan arındırılmış dünyanın Aşil topuğunu oluşturmaktadır. Bilindiği üzere bir sistem en zayıf halkası/ halkaları kadar güçlüdür. Tek tek devletlerin haklarının tanınması sadece statülerini tanımlamak ve güçlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda topraklarını NWFW'nin önemli yapı taşlarına dönüştürecektir.

Bu nedenle Genel Kurul'un, Ukrayna'yı tamamen başarısızlığa uğratan Budapeşte memorandumu gibi değil, yeni NWFZ'lerin kurulmasına ve P5 güvenlik güvencelerinin sağlamlaştırılmasına katkıda bulunacak tüm yönleriyle NWFZ'lere ilişkin ikinci kapsamlı çalışmayı gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Kısacası, duraklayan nükleer silahsızlanma sürecini canlandırmanın pek çok yolu var. [IDN-InDepthNews]

Resim: UNHQ'daki heykel Aziz George'u nükleer füze parçalarından yaratılmış bir ejderhayı öldürürken tasvir ediyor. Kredi: BM Fotoğraf/Manuel Elías